CULTURA, PATRIMONI
- Redacció / Les Borges Blanques

L'Arxiu Comarcal de les Garrigues rep importants fons documentals de dues famílies borgenques

La família Segura-Garsaball i les germanes Arrufat Griñó, ambdues de les Borges, aporten documents, fotografies, publicacions i material divers relacionat majoritàriament amb la capital garriguenca.

Josep Segura (esq.) amb el director de l'Arxiu, Fernando Lázaro (dreta).

L’Arxiu Comarcal de les Garrigues ha tingut en les últimes setmanes dos ingressos de documentació rellevant del municipi. L’última ha estat la que hi ha aportat Josep Segura Garsaball, en representació de la seva família, consistent en centenars de documents. Entre aquests hi ha programes de Festa Major de les Borges des dels anys 30 del segle passat fins l’actualitat, programes de la Fira de l'Oli, cartells, fotografies en suport paper tant familiars com antigues de les Borges, esqueles, revistes històriques com Horitzó, Avenç, Sempre Avant, L'EstelSolidaritat Catalana, així com diversos VHS, DVD i clixés fotogràfics antics en blanc i negre.

Es dona la particularitat que el repadri de Josep Segura,  Pau Segura Rovirosa, va ser primer tinent alcalde del consistori de les Borges Blanques l'any 1932 (va morir a un bombardeig que va sofrir el municipi l'any 1938). Pau Segura guardava molta documentació municipal, com correspondència, documents relatius a la portada de l'aigua a les Borges o documentació del Sindicat Agrícola.

De moment, es tracta d'un ingrés provisional, a l'espera que es faci l'inventari i se signi el posterior conveni de cessió en comodat entre el Departament de Cultura de la Generalitat i la família Segura-Arrufat i Garsaball-Sans.

Fotografies, revistes i insígnies
Una altra família que ha dipositat provisionalment material a l’Arxiu són les germanes Maria Teresa, Montserrat i Núria Arrufat Griñó, que hi han aportat el fons fotogràfic familiar i el del seu pare, Josep Arrufat Vallés (1917-1992), de cal Nepra, a l'espera també de firmar el conveni de cessió amb el Departament de Cultura de la Generalitat. El fons familiar inclou un miler de fotografies, tant de les nissagues familiars com d'episodis rellevants de la història local i comarcal, diversos números de la revista Horitzó, que s'editava als anys 30 a les Borges, i medalles i insígnies atorgades a Josep Arrufat per part de la Diputació els anys 60, quan va ser alcalde de les Borges i diputat provincial.


Josep Arrufat, rebent la medalla de la Diputació als anys 60.

Pel que fa al fons fotogràfic del mateix Arrufat, són 3.297 diapositives datades entre 1962 i 1987 i 637 negatius del 1955. Arrufat, treballador del Registre de la Propietat, era molt aficionat a la fotografia i molt viatger, per això també hi ha imatges d'altres indrets del país i de l'estranger. L'any 2020, per exemple, l'Arxiu de la Val d'Aran va rebre fotos d'ell fetes a aquesta zona occitana entre el 1958 i el 1984.