SALUT
- Redacció / La Granadella

L’ABS de la Granadella, pionera en el cribratge de càncer de pulmó

Presenten els resultats d'un estudi clínic per a la detecció precoç de la malaltia, la primera causa de mortalitat oncològica al món. Es constata la importància d'identificar el càncer en els estadis primerencs per tractar-lo.

(Foto: X.F.)

El Servei de Pneumologia de Lleida, en col·laboració amb l'associació Oncolliga de les Comarques de Lleida, va presentar el dijous 21 de novembre a la Granadella els prometedors resultats d'un estudi clínic per instaurar els cribratges en càncer de pulmó, la primera causa de mortalitat oncològica a nivell mundial. La recerca, que ha comptat amb poc més de 200 subjectes, una part notable dels quals derivats des de l'ABS de la Granadella i d'altres centres que atenen pacients de les Garrigues, constata la importància de la detecció d'aquesta malaltia en estadis primerencs, quan es pot tractar i hi ha més possibilitats de sobreviure.

Una prospecció dels 169 casos de càncer de pulmó diagnosticats a la província de Lleida en els darrers 18 mesos apuntava com més del 50% presentaven la malaltia en una fase avançada i metastàtica. De fet, un terç dels malalts van morir durant aquell mateix període. Per contra, només el 14% es trobaven en els primers estadis i, per tant, es podien sotmetre a un tractament quirúrgic curatiu. En canvi, en l'aplicació d'aquest cribratge preventiu per part del Servei de Pneumologia, es van identificar 14 tumors, el 90% dels quals podran ser sotmesos a tractament gràcies al diagnòstic precoç. En aquest procés, es van arribar a localitzar tumors en un estadi tan inicial que es va haver d'esperar al seu creixement per biopsiar-los, un fet que pels investigadors redueix la preocupació i l'estrès dels pacients.

Revertir la tendència
La recerca aplica per primera vegada a Catalunya unes metodologies que s'havien iniciat el 2006 als Estats Units i que el 2020 van tenir la primera rèplica de pes a la Unió Europea. Pels seus impulsors, aquests cribratges s'haurien de generalitzar dins la sanitat pública, com es fa en altres malalties similars com el càncer de mama o el de còlon, i demanen que les autoritats sanitàries hi apostin. Té la peculiaritat, això sí, que entre els criteris de selecció no hi consta només l'edat, sinó també el fet de ser fumador de risc.

La doctora María Zuil assenyalava tot revisant la realitat del càncer de pulmó a Lleida l'últim any i mig que "els resultats ara mateix són devastadors". La doctora Mireia González, que liderava els cribratges, remarcava la necessitat de "revertir la tendència" en la detecció del càncer de pulmó. Un cop feta aquesta prova pilot a nivell de Ponent i amb les Garrigues com un dels territoris amb més col·laboració, afegia que "és la nostra responsabilitat que aquests resultats siguin de tot el territori".

L'atenció primària, clau
L'estudi clínic es va iniciar amb recursos propis i la col·laboració de l'Oncolliga de les Comarques de Lleida, que va cedir dos aparells per la detecció dels tumors cancerosos. En el seu desplegament hi va tenir un paper clau l'atenció primària. Ara, González creu que "el treball en el camp de l'atenció primària permet que sigui molt implantable". El doctor Pere Farré, metge de família i comunitari a l'ABS de la Granadella, que ha sigut un dels qui ha derivat pacients, posa en valor que la "càrrega assistencial ens permet ser molt actius". El CAP ja s'havia implicat el 2011 amb diligència en la primera implantació dels cribratges de càncer de còlon, amb una gran participació de les persones citades a passar les proves. En la jornada també hi va participar el juncosà resident als Torms Miquel Pérez, que va participar en la recerca i que va lamentar "la maleïda força d'addicció del tabac" a més de cridar a "acabar amb el càncer".