Opinió
A. C. Lo Coscoll

A. C. Lo Coscoll

Hi havia gent?

La nostra veu avui s'estrena a la secció d'opinió del SomGarrigues i, per tant, són obligades les presentacions. Per als qui encara no ens conegueu, som l'associació cultural Lo Coscoll, una entitat sense ànim de lucre integrada per gent d'Alcanó, Alfés i Sunyer.

Com si fos ahir que naixia l'associació i ho celebràvem amb un acte enmig d'un tros d'olivers, en terreny neutral, a la creu dels quatre termes, anunciat amb la imatge d'una ecografia sota el títol Serà Coscoll! Passat el temps, la criatura s'ha anat fent gran i ja fa quatre anys que estem en actiu, realitzant actes alternats indistintament pels tres pobles: balls tradicionals, caminades, tallers, contacontes, Literatura Km0, menjades populars, cagations, concerts, teatre de carrer, festivals Soca-rel, punxadiscos, xerrades d'art i fotografia, immigració, patrimoni i pedra seca, etnografia i cultura popular... Subratllant que van destinats a tots els públics, siguin socis o no, sense distinció, i que sempre són gratuïts o a preus molt populars.

La recepta és molt senzilla i, quan a darrere hi ha un equip de gent disposada a treballar i deixar-s'hi la pell, amb el suport d'un bon gruix de col·laboradors, socis i seguidors, les coses funcionen. No ho entendríem d'una altra manera. Malgrat tot, som autocrítics i en tot acte fem balanç. Els resultats no giren només entorn a si "hi havia gent". Aquesta fase està superada. Ens agrada també valorar la qualitat, l'interès cultural i la resposta dels assistents.

Ara bé, com en tot també tenim la nostra dosi d'indiferents i detractors. Als inicis ja ens va alertar l'Uri Roots, un consagrat dins els moviments culturals de ponent: "haureu de picar molta pedra!". I no li faltava raó. Més enllà de fer front a les rivalitats històriques, tot un clàssic entre pobles veïns, hi ha variables que cal tenir en compte com una bona part de gent que només es mou en funció de qui organitza els actes, com defugir dels tentacles dels representants artístics, com trobar la fórmula secreta per incloure els més joves o com el grau d'interès de la població per la cultura, entre altres.

Per exemplificar aquesta última variable, us proposem una reflexió amb referència a invitats que hem tingut al Coscoll: quanta gent del vostre poble creieu que coneix Joan Garriga, Jordi Borràs o Jaume Arnella? Referents a Catalunya dins els seus àmbits. I us n'adonareu que, efectivament, caldrà picar molta pedra.