Teresa Safont Queralt Cap de la Colla Gegantera de Maials

Els gegants representen la gent de Maials, i alguns tenen la fesomia de gent del poble

Arbeca, 1959. Designada mestra a Maials el curs 1980-1981, va conèixer la colla que muntava 'Els Pastorets' i, de retruc, més tard, el seu futur marit. Els anys següents va exercir a Vinaixa i Segur de Calafell, fins que el curs 1992-1993 es va establir de nou a Maials i va estar col·laborant un temps en la primera etapa de la Colla Gegantera. El 2006, quan es va recuperar l'activitat, s'hi va apuntar i en va acabar sent la cap de colla. Per la trobada anual de l'1 de maig, diu: "Acabem molt cansats i molt satisfets". 

XAVIER FRANCH - L'u de maig vau celebrar la 20a Trobada de Gegants a Maials. Com la vau viure des de dintre?
TERESA SAFONT -
Podríem dir que és de les trobades més arrodonides que hem tingut, amb més gent de fora i amb més participació de la gent del poble. Érem una gernació, realment hi havia molta gent. Hi havia un ambient molt bo. Suposo que és l'acumulació de tots aquests anys d'anar promocionant els gegants i de fer-los conèixer als petits i als grans, a l'escola també. 

X.F. - Com d'important és anar a l'escola i presentar els gegants als infants? 
T.S. -
Abans de la Trobada, jo me'n vaig a l'escola. Vaig amb els programes, els ho explico a tots... Si l'escola fa alguna trobada de ZER de vegades també ensenyem els gegants. En època de pandèmia, el 2021, vam fer un taller de gegantonets abans de la festa major. Van vindre nou famílies. Mentre nosaltres creàvem el gegantonet Dimoniet, cada família o grup de famílies anava fent el seu. El 2022 ens ho van tornar a demanar. Algunes d'aquestes famílies han entrat a la Colla Gegantera, algunes tenen el gegantó a casa i participen el dia 1 de maig o el dia que volen, perquè les convidem. També necessitem els músics i el curs 2022/2023 vam quedar amb l'escola i l'AFA per fer un taller de gralla i de percussió, amb els nostres grallers i amb el Raül Vallès. Així tothom s'hi veu involucrat.  

X.F. - Tenint en compte que sou entre 60 i 70 i que feu aquestes activitats, diríeu que la colla està en un bon estat de salut?
T.S. -
Més que mai. A la Trobada érem un centenar entre colla i voluntaris.  

X.F. - Quines són les activitats principals, la Trobada de Maials i les d'altres pobles?
T.S. -
Si nosaltres volem fer aquesta trobada, tot l'any hem de treballar i hem d'anar a altres trobades. També col·laborem amb les entitats del poble. 

X.F. - Hi ha alguna colla amb qui tingueu una especial relació o afinitat?
T.S. -
Generalment, després que la gent passi per aquí, quedem amics per sempre. Això és així perquè fem una cercavila molt animada. Després, preparem nosaltres mateixos el dinar, i t'asseguro que és suculent! En total, reunim a unes 400 persones. A les colles els fem signar el llibre de visites de gegants! 

X.F. - Si no estic equivocat, una cosa que intenteu és aprofitar molt el talent de Maials, com amb el Manel Ariza, no?  
T.S. -
Sí, ell era mestre a Freixenet de Riner (Solsonès) i va conèixer els gegants bojos de Solsona. Va començar a pensar gegants que tinguessin dents, que tinguessin aquestes cares jocoses i simpàtiques. Quan a Maials van voler fer els gegants el 1994, li van dir a ell. A cada gegant ha fet un experiment. Els gegants representen la gent de Maials, i alguns tenen la fesomia de gent del poble. Com que domina la caricatura, juga amb això. Les modistes també eren i continuen sent del poble. 

X.F. - S'ha popularitzat un vídeo d'un gegant que va caure a la cursa. Va acabar tot bé?
T.S. -
Dins la colla no tothom ho veu clar el tema de la cursa, però els dic que els qui juguen a futbol també cauen. Abans, fèiem les curses amb totes les figures juntes. Hi va haver dos anys amb caigudes, i quan passa, et sap molt greu. L'any passat vam fer tres curses: gegants, gegantons i gegantonets. Així els espaies. I els diem que poden anar d'un costat a l'altre de la plaça i que hi poden anar ballant. Però tothom corre, i és emocionant. Enguany un gegantó va caure tot i que portava el cap de colla al costat dient-li: no corris! 

X.F. - Com vas entrar tu al món geganter?
T.S. -
Entre el 1994 i el 1998 hi va haver una colla. Després van plegar. L'hivern del 2005 vam fer una recerca a l'escola sobre les històries dels gegants. Ens els van ensenyar desmuntats i em van fer molta pena. La festa major del 2006, el Ricard Solà va proposar de tornar-los a reunir i passejar-los. Quan els vaig veure vestits vaig pensar que havia passat un miracle, perquè no sabia res del Ricard. Llavors, vam parlar i vam decidir començar una colla. 

X.F. - Teniu reptes a mitjà i llarg termini?
T.S. -
El que volem és tocar, ballar i fer gaudir de la festa. El dia 1 de maig és una festa amb molt d'èxit gràcies a l'animació de les colles i a la implicació de la nostra colla i del poble de Maials.