Conxi Fuentes Homeòpata

La toxicitat és cada vegada més la causa de malalties

Castelldans, 1970. Viu a cavall de Londres, on es va establir fa 24 anys, i Castelldans. Desil·lusionada amb la medicina, va trobar en l'homeopatia les respostes a moltes preguntes que es feia sobre la salut. Els quadres de la seua consulta estan pintats per usuaris d'ONG en què ha col·laborat i aniran circulant. La meitat de l'import de la venda és per a l'autor i l'altra meitat per a l'ONG.

Miquel Andreu - T'encurioseixen les causes de les malalties. La medicina convencional es preocupa més de les conseqüències?
Conxi Fuentes -
De petita, la meva vocació era curar, i l'únic camí era ser metge, però quan vaig començar Medicina em vaig desil·lusionar molt, no em va arribar al cor. Al cap de molts anys d'estar a Londres vaig tenir l'oportunitat de fer homeopatia i m'ha permès buscar com ens posem malalts i comunicar-ho als meus clients, perquè siguin més conscients d'evitar coses que es poden evitar en el dia a dia, que ens fan emmalaltir i continuem fent-les.

M.A. - Com ara?
C.F. -
La toxicitat és cada vegada més la causa de malalties, la contaminació de l'aire, de les freqüències electromagnètiques dels aparells que utilitzem, del que mengem, dels pesticides, dels metalls pesants, dels efectes secundaris de medicacions... També he observat que moltes malalties venen de traumes emocionals del passat que no hem gestionat bé.

M.A. - Un cop tenim els tòxics dins el cos, com es pot curar a través de l'homeopatia?
C.F. -
Hi ha programes de desintoxicació que milloren les malalties amb productes ecològics. Els remeis homeopàtics ajuden els òrgans d'eliminació a treballar amb més efectivitat.

M.A. - Dius que el cos té una tendència innata a curar-se.
C.F. -
Si et fas un tall, el més probable és que es curi sol. Si tens una grip i no prens res, al cap de set dies es cura. El cos té aquesta tendència i l'homeopatia el que fa és ajudar el sistema immune a fer el que sap fer, a tornar a l'equilibri. Un professor que vaig tindre ho explicava així: "Quan condueixes un cotxe i se t'encén el pilot de falta d'oli tens dues opcions: posar-hi oli o treure el fusible i que s'apagui el llum. L'homeopatia és posar-hi oli, la resta és treure el fusible i trobar-te nous problemes més endavant".

M.A. - L'homeopatia connecta amb el saber popular de remeis naturals?
C.F. -
L'homeopatia va néixer fa més de 200 anys, quan un metge alemany es va adonar que certes substàncies que poden produir certes malalties també eren capaces, diluïdes convenientment, de curar-les. Avui, el remei número u per a les al·lèrgies és un derivat de la ceba i, de fet, quan talles ceba plores i esternudes, símptomes semblants a l'al·lèrgia al pol·len. És diferent del que em preguntaves però sí que és una manera més natural de tractar-se i no té efectes secundaris ni crea toxicitat.

M.A. - Estem sobremedicats?
C.F. -
Jo crec que sí. Hi ha problemes de resistència a antibiòtics i si continuem així tornarem com abans de la penicil·lina, que la gent es moria d'infeccions que ara són tractables. Es prescriuen molts antibiòtics i en malalties que no es necessiten, i aviat tindrem un problema greu amb les estatines (que recepten per al colesterol) o els antiàcids (per a l'acidesa). Hi ha maneres molt més naturals, no estem deixant que el nostre sistema immune es desenvolupi, l'estem afeblint i ja no sap com respondre.

M.A. - Des del món científic hi ha molta bel·ligerància vers l'homeopatia. Es diu que no serveix per a res, que només és aigua amb sucre.
C.F. -
Aquesta bel·ligerància hi és des de fa molts anys i des de molts mitjans s'ha fomentat. Es diu que no hi ha recerca i és fals, sí que n'hi ha. Aquests dies llegia que Suïssa ha posat l'homeopatia al mateix nivell que la medicina, perquè el benefici sobre la salut està demostrat. Hi ha una caça de bruixes a escala mundial, dient que és una pseudociència, i no és cert, hi ha molts estudis, molta recerca, que no surt a la llum o s'intenta tapar. És el segon sistema més utilitzat, després de la medicina convencional; només a la Unió Europea la utilitzen 100 milions de persones, no es pot menystenir el criteri de tota aquesta gent. Luc Montagnier, un dels descobridors del virus de la sida i premi Nobel de Medicina, ha fet l'última recerca sobre la memòria de l'aigua. En certa manera, això explica el principi de l'homeopatia que les substàncies tenen memòria.

M.A. - És habitual combinar el sistema convencional i l'homeopatia?
C.F. -
Un no exclou l'altre, hi ha molta gent que n'utilitza un per a certes afeccions i un altre per a altres. Jo crec que es complementen en molts casos. Hi ha gent que únicament fa homeopatia i no vol saber res de la medicina convencional i viceversa. L'important és que hi hagi les opcions, que la gent pugui triar com es vol tractar, no només amb l'homeopatia sinó també amb l'acupuntura, amb massatge, amb aromateràpia o altres.