COMARCA
- Alfés , Aspa , Castelldans

Alliberada una àliga daurada als secans de Mas de Melons-Alfés

(foto: Dept. Territori)

Tècnics del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent, de Lleida, amb la col·laboració de membres del Cos d’Agents Rurals, han alliberat aquest dimecres un mascle d’àliga daurada (Aquila chrysaetos) a l’Espai Natural Protegit dels Secans de Mas de Melons-Alfés. El rapinyaire s’havia estat recuperant de les lesions causades per l’electrocució amb una línia elèctrica de la Granja d’Escarp.

Hi ha col·laborat desinteressadament el centre de fisioteràpia Kirma, de Lleida, que li ha reduït els signes de necrosi en una ala i una pota gràcies a l’aplicació de la tècnica del làser usada en fisioteràpia i de massatges per al drenatge limfàtic. L’èxit del tractament ha permès recuperar completament l’àliga. Aquest és el segon cop que els dos centres col·laboren després dels resultats positius assolits fa quatre anys amb la recuperació d’una altra au protegida, una femella de trencalòs.

Un centenar d’aus electrocutades en un any
Durant l’any 2015 s’han produït a Lleida 97 casos d’aus electrocutades, d'entre els que destaquen els 36 registres de cigonyes, els 28 de voltors, els 9 d'aligots comuns i els 2 d'àliga cuabarrada. Pel que al centre de Vallcalent, que també rep animals de la demarcació de Tarragona, va ingressar 178 exemplars electrocutats. Les espècies més abundants van ser les cigonyes, amb 50 exemplars, 30 voltors, 28 aligots i 6 cuabarrades. El percentatge de recuperació és inferior al 5%, tenint en compte però que la majoria dels ingressos són animals ja morts.