COMARCA
- L'Albagés

Troben un obús de la Guerra Civil a l'Albagés

Com molts altres casos a la comarca, es tracta d'un projectil utilitzat per les tropes feixistes italianes. La Guàrdia Civil el va fa explotar en un lloc segur.

Un veí de l’Albagés va trobar dimecres a primera hora del matí, al terme municipal, un projectil d’artilleria de la Guerra Civil, concretament una granada trencadora coneguda com tritolo, del calibre 65/17 i de procedència italiana. El Grup Especialista en Desactivació d’Exposius (GEDEX) de la Guàrdia Civil de Lleinda, amb agents de Ponts i d’Intervenció d’Armes i Explosius d’Alcarràs, es va fer càrrec de l’artefacte i el va fer explotar en un lloc segur.

Just fa un any, el gener del 2018, un pagès va trobar un obús de 100mm, també italià, en un camp de Castelldans. Anteriorment, es té constància de troballes similars el 2016 a l’Espluga Calba, el 2015 a la zona de l’Aranyó, a Juneda, aixi com al torrent de la Femosa, entre Juneda i les Borges, i el 2014, a Tarrés. Es tracta de zones on el Corpo di Truppe Volontarie va tenir especial protagonime en l’ofensiva franquista d’ocupació de les Garrigues. A diferència d’altres, els projectils italians tenien els mecanismes interns d’alumini i llautó, cosa que els fa més resistents al pas del temps.

La Guàrdia Civil recomana que qui trobi qualsevol objecte que, aparentment, pugui ser un artefacte explosiu, incendiari o pirotècnic, no el toqui i truqui al 062. En aquest tipus de comunicacions, afegeix el cos, és molt útil l’aportació de les coordenades GPS.