COMARCA
- Alfés , Arbeca , La Granadella , Les Borges Blanques , Llardecans

Mobilitzacions a les Garrigues en motiu de la vaga general

Més de 200 persones han realitzat talls de trànsit a la N240 i a la C233 a les Borges i s'han manifestat pels carrers de la capital. A la Granadella, uns 30 vehicles han fet una marxa lenta fins a Alfés i han realitzat talls intermitents a la C12.

Imatges de la manifestació pel centre de les Borges

Les conseqüències de la vaga general a les Garrigues s'han fet notar des de primera hora del matí. Pel que fa al tall de carreteres, al voltant de cent cinquanta persones s'han reunit a les Borges al voltant de les 06.30 h per tal de tallar la carretera N-240 a l'alçada de l'empresa Punt de Moda, on els manifestants han organitzat una llangonissada popular, un tall que a les 10.00 h s’ha traslladat a l’accés a la C-233, a rotonda direcció Castelldans, on s’ha exhibit una pancarta en favor del rescat de l’AP2 entre Lleida i Montblanc. El tall s’ha desconvocat a les 12.00 h sense que hi hagi hagut cap incident. Després, una manifestació de més de dos-centes persones han marxat pels carrers de les Borges fent proclames a la vaga general i en rebuig del judici als polítics independentistes. 

Imatge del tall a la N240 a primera hora

 Tall a l'encreuament amb la C-233 a les Borges Tall a l'encreuament amb la C-233 a les Borges

Per altra banda, a la carretera C-242, entre Bellaguarda i la Granadella, a primera hora del matí, un pi tallat al mig de la carretera ha provocat que un autocar que començava la línia regular de transport escolar hagi patit un lleu accident, sense ferits. Els Mossos d'Esquadra s'han desplaçat fins al lloc dels fets i una màquina llevaneus ha retirat l'arbre, restablint la normalitat en el trànsit. A les 10.00 h veïns de la Granadella han tallat l’accés a la Plaça de la Vila durant uns deu minuts i han realitzat una marxa lenta pel camí fins a Llardecans; acte seguit, els mateixos vehicles s’han dirigit cap a Alfés. A les 12.30 h han decidit realitzat talls intermitents a la carretera C-12, a l’alçada de la rotonda d’accés a Llardecans.

Imatge dels talls intermitents a la C-12 a l’alçada de Llardecans

El pi que ha provocat l'accident entre la Granadella i Bellaguarda El pi que ha provocat l'accident entre la Granadella i Bellaguarda

El seguiment de la vaga en el sector serveis ha estat bastant àmplia. A falta de dades oficials, la majoria dels comerços de les Borges han tancat, al polígon industrial de Les Verdunes hi ha hagut poca activitat. A la Granadella, cap comerç ha obert. El seguiment pel que fa a l’administració pública també ha estat majoritari, els ajuntaments de les Garrigues s’han sumat a la jornada de vaga i només han realitzat serveis mínims. En l’àmbit dels centres educatius, a l’institut Josep Vallverdú de les Borges, el seguiment de la vaga ha estat del 98% dels alumnes, al Col·legi Mª de Déu de Montserrat, un 93% dels alumnes i un 60% dels professors, a l’Institut de la Granadella, un 96% dels alumnes i un 50% del professorat i a l’escola de capacitació agrària, el 100% dels alumnes han fet vaga, com el 70% del professorat.

Imatge del C/Carme amb els comerços tancats

Veïns de la Granadella tallant l'accés a la Plaça de la Vila Veïns de la Granadella tallant l'accés a la Plaça de la Vila

Imatge de la xocolatada realitzada a Arbeca


Durant el matí, s’han dut a terme diversos actes en diferents municipis de les Garrigues. A Arbeca, a les 09.00 s’ha celebrat una xocolatada popular a la plaça de la Unió Republicana, una cassolada per les persones preses pel poble, una gran enllaçada, vermut popular i, per últim, un dinar de carmanyola. També s’han organitzat combois per anar a la manifestació convocada per diferents entitats a les 18.00 h a Lleida.