COMARCA
- L'Albagés

Adjudicades les obres per acabar el pantà de l’Albagés

La societat estatal Acuaes adjudica els treballs per 3,6 milions, 800.000 euros menys que l’anunci de licitació. Les actuacions previstes, això sí, són exactament les mateixes.

Aquest era l’aspecte de part del pantà fa unes setmanes, quan s’hi feien proves. FOTO: Laura Grau

Tal com es va anunciar el desembre passat, el Consell d'Administració de la societat estatal Aguas de las Cuencas de España (Acuaes) ha adjudicat ara les obres complementàries i els acabats de la presa del canal Segarra-Garrigues a l'Albagés. A diferència del preu de licitació, però, que es va establir aleshores en 4,4 milions d'euros [v. SomGarrigues, 491], l'adjudicació s'ha fet per un import notablement inferior, de 3,6 milions, a la unió temporal d'empreses Elecnor, SA - Obras y Servicios Públicos, SA. No obstant això, les actuacions que cal dur a terme són exactament les mateixes que estaven previstes, és a dir, acabar el desbrossament i les tales de dins del pantà, millorar el sistema de drenatges de l'espigó d'aigües avall, millorar els accessos a la presa, fer una pantalla de control de filtracions a la galeria perimetral, construir un edifici d'administració, desplegar instal·lacions elèctriques en mitja i baixa tensió, posar barreres, tancaments i controls d'accés, aplicar mesures correctores de l'impacte ambiental (revegetació, plantacions i suavització de pendents), automatitzar instal·lacions, construir una estació d'aforament aigües amunt i prolongar el camí perimetral del marge dret, així com fer camins d'accés 
a finques. 
Aquests últims punts eren una reivindicació local i, en aquest sentit, l'Ajuntament de l'Albagés es mostra satisfet, ja que "ara els pagesos han de fer molts quilòmetres per poder accedir a les seues plantacions", expliquen.

Un any de durada
La previsió de les obres és que durin dotze mesos (un menys que l'anunci inicial). Tot i que des d'Acuaes no s'ha confirmat la data d'inici, el calendari previst mesos enrere fixava l'estiu. Si fos així, el pantà es podria donar per completament finalitzat durant l'estiu de l'any que ve, ja que aquests són els últims treballs que queden pendents. 
Les obres van començar oficialment a finals de l'any 2010 i la previsió era acabar-les el 2013. L'any 2012, però, es van aturar durant més d'un any. Després es va parlar d'acabar-les el 2016 i, més endavant, el 2017. Si finalment el pantà s'acaba el 2020, serà una dècada després d'haver-lo començat.