COMARCA
- L'Albagés

Homenatge als represaliats de la postguerra a l'Albagés

L'Ajuntament organitza un acte en què retornarà la documentació trobada fa uns mesos a l'arxiu municipal, on va ser retinguda i mai entregada a les famílies d'albagesencs que estaven presos.

(foto: M.A.)

L’Ajuntament de l’Albagés, junt amb el Memorial Democràtic, han organitzat per demà dissabte, 1 de juny, a la tarda un acte d’homenatge als represaliats durant la postguerra al municipi, en què s’entregaran les cartes que es van trobar a principis d’any a l’arxiu municipal, per casualitat, i que evidenciaven que des del consistori franquista s’havien retingut sense que arribessin mai als seus destinataris [v. SomGarrigues, 498]. Es tracta de cartes datades el 1939 i els primers anys 40 d’albagesencs que estaven presos i que es posaven en contacte amb els seus familiars al poble però que van quedat en un arxivador a l’Ajuntament. Entre la documentació trobada també hi ha cartes a l’alcalde demanant informació sobre persones desaparegudes a la zona i multitud d’informes de Falange sobre presos i/o investigats del mateix poble.

La troballa es va fer públic al mes de març, però abans l’equip de govern s’havia posat en contacte amb el Memorial Democràtic de la Generalitat i amb les famílies afectades. El consistori també va parlar amb l’historiador Josep Rubió, especialitzat en la Guerra Civil i la repressió franquista a la comarca, que va plantejar un seguit d’accions a fer en relació al material trobat i que es van aprovar en un ple municipal. L’organització d’un acte d’homenatge i de retorn de la documentació als legítims propietaris, un cop digitalitzada, era una de les mesures previstes. A la jornada hi intervindran l’alcalde en funcions, Miquel Àngel Llimós, la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, el president en funcions del Consell Comarcal, Antoni Villas, i l’historiador Josep Rubió. L’acte estarà amenitzat per la soprano Maria Altadill i el pianista Marc Magrí.