COMARCA
- Bovera , La Granadella , Llardecans , Maials

Indignació dels afectats per l’incendi, que consideren que els ajuts ‘no arreglen res’

El DARP va rebre 85 sol·licituds d’afectats per l’incendi del passat estiu, que corresponen a un total de 412 hectàrees, equivalents a un 40% de les 1.071 hectàrees de cultiu que es van cremar.

Els pagesos garriguencs afectats pel gran incendi del passat estiu han tornat a posar el crit al cel. La Plataforma d'Afectats per l'Incendi va anunciar la setmana passada que reprendrà les mobilitzacions per fer palès el seu rebuig al paquet d'ajudes presentat recentment pel departament d'Agricultura. Segons la plataforma, les seues demandes no han estat escoltades i carreguen també contra els sindicats Unió de Pagesos i JARC, que consideren que han mostrat una posició massa tèbia a l'hora de defensar els seus interessos. Des dels sindicats encara confien en una rectificació per part del DARP que modifiqui alguns punts clau de l'ordre d'ajuts. Mentrestant, des del departament d'Agricultura valoren de manera satisfactòria la negociació i al·leguen que amb les ajudes han intentat crear un marc d'actuació prou ampli per cobrir totes les necessitats.

Fets consumats

Una de les crítiques a Agricultura que comparteixen tant la Plataforma com els sindicats és el poc temps que es va deixar de marge per tal de negociar l'acord. La primera reunió, que s'havia de celebrar el 14 d'octubre, es va ajornar pels efectes col·laterals que va tenir la publicació de la sentència del procés en tota l'administració catalana. Segons els afectats i els dos sindicats majoritaris a Catalunya, en la següent reunió, del 6 de novembre, el paquet d'ajudes ja estava tancat.

Enric Prunera, portaveu de la plataforma, es queixa que, tot i les presses, ells van presentar al·legacions, una feina que els sindicats no van fer. "Ens crea molta indignació veure que per part dels sindicats no s'ha presentat cap al·legació. Nosaltres ho vam fer, en un temps rècord, i des d'Agricultura se'ns va dir que no teníem ni veu ni vot perquè se'ns acceptessin, que això era un tràmit que només podien fer els sindicats, i aquests no ho van fer". En aquest sentit, fonts del departament d'Agricultura remarquen que "els processos de consulta del DARP amb els interlocutors del sector estan molt regulats, és un procés que se segueix sempre. I és cert que la plataforma va presentar al·legacions, i se'ls va respondre, però també que les van fer fora de termini; aquest fet dificulta que les puguem tenir en consideració".

Francesc Esquerda és el representant de JARC a la taula de treball que es va crear entre l'Administració i els diferents agents del sector (v. SomGarrigues 512) i considera poc adequades les formes que es van seguir per aprovar les ajudes. "Es va fer amb moltes presses i sense deixar marge als diferents agents de la taula de treball. Entenem que amb la publicació de la sentència es va trencar la normalitat institucional, però s'hagués pogut fer molt millor", declara Esquerda, que també reconeix que des del JARC no es van presentar al·legacions, tot i que creu que tampoc se'ls haguessin acceptat: "Confiàvem a debatre els requisits a la taula de treball de Flix, però allí ja estava tot fet i el departament volia tirar pel dret, però posteriorment hem insistit al departament per modificar els requisits com el de l'assegurança, que es pot fer mitjançant una correcció del decret".

Josep Carles Vicente, que actua com a representant d'Unió de Pagesos (UP) a la taula de treball, assenyala que el fet de no seguir els terminis adequats podria declarar nul·la la mateixa ordre. "Des del departament, es van saltar el protocol establert i això no ens va permetre fer les al·legacions corresponents com a sindicat. Això invalidaria l'acord però no volem que s'hagi de tornar a iniciar tot el procés, la nostra prioritat és l'ajuda als pagesos" assegura Vicente.


Polèmica per l'assegurança

La principal queixa de la Plataforma d'afectats rau en l'obligatorietat del propietari d'assegurar la totalitat de les finques per un període de 5 anys, quan les ajudes del departament només estan assegurades per aquest exercici. Enric Prunera considera la proposta de delirant: "No ens surt rendible cobrar les ajudes amb aquesta condició perquè hi perdríem diners, ja que en molts casos, l'import de les assegurances superarà el de les ajudes", es queixa Prunera, que també carrega contra l'import pressupostat. "El pressupost de les ajudes de desenvolupament i territori d'aquest any per a la identificació i castració d'animals és de 880.000 €, l'import total de les ajudes als pagesos afectats per l'incendi és de 770.000 €. És indignant".

En aquest sentit, Carles Vicente considera l'assegurança a 5 anys com un dels aspectes a millorar de l'ordre d'ajuts: "El nostre cavall de batalla serà rebaixar l'obligació de l'assegurança any a any. Entenem la posició del DARP, que considera que tota producció hauria d'estar assegurada però, a dia d'avui, a Catalunya no hi ha una llei que digui que el que està assegurat no és indemnitzable. Cal ser conscients que a tot Espanya només el 5% del conreu d'olivera està assegurat. Això sí, relacionar les ajudes amb les assegurances obligatòries com un perjudici directe pel pagès és fer trampa, ja que la línia de crèdits que s'ha ofert als pagesos s'allarga fins als 8 anys". En aquest sentit, UP va fer sentir la seva veu a la Taula Agrària celebrada el 19 de novembre per tal de reclamar un replantejament en el tema de l'assegurança. Fonts del sindicat apuntaven després de la reunió amb l'administració que "considera raonable l'aclariment sobre l'ordre de convocatòria d'ajuts fet per Agricultura, segons el qual només caldrà que la pagesia contracti les assegurances per a les parcel·les afectades per l'incendi, tot i que UP treballarà per la millora."

Des de JARC també consideren desproporcionada l'obligatorietat d'assegurar cinc anys les finques: "Vam proposar a Agricultura que aquesta condició es fes any a any, preveient que Agricultura pot aconseguir, o no, renovar les ajudes. El passat 13 de novembre ens van contestar que no acceptaven aquesta condició", es lamenta Esquerda.

Fracàs col·lectiu?
El departament d'Agricultura va fer públic el passat divendres 15 el nombre d'afectats que s'han acollit al paquet d'ajudes i la línia de crèdits.En total, 85 sol·licituds que corresponen a un total de 412 hectàrees, equivalents a un 40% de les 1.071 hectàrees de cultiu que es van cremar en l'incendi. Des d'Unió de Pagesos ja s'advertia abans de la publicació de les dades que "Si hi ha poca resposta a la línia d'ajudes serà un fracàs col·lectiu. Nosaltres vam dir des del primer dia que s'havia d'incidir en diverses línies: ajudes directes, línies de crèdit, recuperació de la producció, etc. Els mòduls hi són, els diners hi són i s'ha de resoldre el tema de les assegurances per això s'ha de seguir negociant".

Després de saber el nombre de sol·licituds, i en el marc de la Taula Agrària celebrada ahir, UP va tornar a insistir en la necessitat d'augmentar el nombre de beneficiaris dels ajuts. Per la seva part, el Departament es va comprometre a estudiar l'obertura d'una nova ordre de cara a l'any vinent per a les hectàrees que no s'hi han acollit, així com a fer seguiment de recuperació del potencial productiu per obrir una convocatòria d'ajut si s'escau.

No obstant, l'opció d'aconseguir un nou acord sembla llunyana per la Plataforma d'Afectats. "L'únic que ens han dit des d'Agricultura és que de cara a l'any vinent, si la situació econòmica és favorable, podran destinar una partida pressupostària a renovar les ajudes, però aquest compromís no està firmat enlloc", diu Prunera.

Noves mobilitzacions

Així, tot fa indicar que si en els propers dies la situació no canvia, la plataforma tornarà a mobilitzar-se. "Tot i que ara, amb l'inici de la campanya de l'oliva, ens és més complicat, sí que ens hem plantejat tornar a les mobilitzacions; de fet vam decidir que, a partir d'ara, aquestes no s'anunciaran públicament sinó que la gent s'ho trobarà al mateix moment", confirma Prunera. Per la seua banda, els sindicats estan a l'expectativa de sumar-se a aquestes mobilitzacions: "Haurem de valorar quin percentatge dels afectats s'acull a les ajudes, en principi sembla que no seran gaires. A partir d'aquí valorarem quina serà l'estratègia de JARC a l'hora de donar suport a les mobilitzacions que puguin organitzar des de la Plataforma", assegura Francesc Esquerda.

El seu homòleg a Unió de Pagesos adverteix: "A nosaltres no ens espanta participar en les mobilitzacions, de fet tenim un llarg recorregut en aquest aspecte. Això sí, no creiem en les mobilitzacions preventives, creiem que si s'està desenvolupant una negociació, doncs intentem fer sentir les nostres reivindicacions a la taula de negociació i, mentre aquesta sigui viva, hem d'intentar fer el possible per assegurar la màxima ajuda als afectats. Si un cop finalitzades les negociacions veiem que no s'ha fet cas a les nostres propostes i la gent vol mobilitzar-se, nosaltres també hi serem".

JARC aconsegueix que Agroseguro pagui el 300% dels ajuts

Segons el sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) la reclamació que van fer a Agroseguro la setmana passada amb relació a algunes indemnitzacions que l'asseguradora havia efectuat pels danys provocats per l’incendi ha provocat que s’hagi revisat la quantia de les ajudes i s’hagin ajustat al 300% de l’import assegurat.

L'organització agrària va revisar les actes i va constatar que s'havien abonat imports pel 100% del capital assegurat de les plantacions, quan a la normativa consta que hauria de ser el 300%. L'asseguradora ha donat finalment la raó a JARC i els ha comunicat que revisarà totes les actes per rectificar en aquells casos que estiguin afectats i abonarà el 200% de diferència aviat.