CARRETERES
- Redacció / L'Espluga Calba

Les obres d'una granja destrossen part de la pista de l’Espluga als Omells de na Gaia

La maquinària pesant que treballa a les obres de construcció d’una granja per a 750 truges de reproducció al terme dels Omells ha trencat i desfet l’asfalt en diversos punts de la via.

(foto: Xavi Minguella)

Les obres per fer l'esplanada que ha d'acollir una granja porcina entre l'Espluga Calba i els Omells de na Gaia (l’Urgell) han fet malbé diversos trams de la pista que uneix els dos municipis, on l'asfalt ha quedat trencat, aixecat i desfet. Segons alguns testimonis, aquests dies hi han transitat camions de gran tonatge carregats de grava i que tornaven carregats de terra. "Ha quedat fet un desastre, parlarem amb els promotors i a veure com ho aclarim", diu l'alcalde de l'Espluga, Josep Cunillera, que recorda que aquesta és una pista preparada per suportar vehicles amb un màxim d'unes 15 tones de pes.

Granja polèmica
L'explotació ramadera que s'ha començat a construir es troba a uns 3 km de l'Espluga Calba, a peu de pista, i constaria de quatre naus, pensades per a 750 truges reproductores. 2.500 garrins, tres sementals i 125 truges de reposició, així com edificis complementaris i una bassa de purins amb capacitat de 2.500 m3. Des de que es va conèixer el projecte a finals del 2016 que va generar preocupació entre els veïns de l'Espluga, sobretot per la proximitat de la bassa a la llera del riu Rinet, que passa pel nucli urbà del municipi, zona potencialment inundable. De fet, els aiguats del 2019 ja van afectar la vall. Pocs mesos abans d'aquells aiguats, precisament, l'Ajuntament de l'Espluga i diversos particulars havien presentat 90 al·legacions al projecte, que van ser desestimades. Uns 150 veïns es van constituir com a plataforma contrària al projecte.