COMARCA, RESIDUS
- Redacció / Alfés

El Consell del Segrià inicia una campanya per augmentar la recollida selectiva de l'orgànica

Als 15 municipis de la comarca administrativa que fan la recollida amb illes de contenidors, entre els quals Alfés i Alcanó, que estan per davall dels que fan porta a porta.

(foto: CCS)

El Consell Comarcal del Segrià ha presentat aquest matí, en un acte a Alfés, la campanya “Al Segrià transformem els residus en recursos”, una campanya que vol esperonar els habitants dels municipis on es fa la recollida en contenidors a augmentar el reciclatge de la fracció orgànica, que actualment és del 13%, una xifra que, segons els responsables, permet molt marge de millora. Als municipis que fan porta a porta, per exemple, s’hi recull el doble de residus orgànics.

Tot i que els punts informatius ja van començar el 30 de març, els detalls de la campanya s’han donat a conèixer avui, en un acte que ha comptat amb la participació del president del Consell, David Masot, i de l’alcalde d’Alfés i, alhora, cap de l’àrea de Medi Ambient, Territori i Sostenibilitat del Consell, Hilari Guiu, que han estat acompanyats per responsables d’Ecoestudi, l’empresa que duu a terme la campanya. D’ara fins al juny es posaran punts informatius amb educadors ambientals als 15 municipis del Segrià que fan la recollida amb contenidors, entre els quals Alfés i Alcanó, on es repartiran bosses compostables gratuïtes i s’entregaran saquets de compost procedent de plantes de compostatge de residus municipals “per comprovar el retorn que té l’esforç col·lectiu de reciclar”, expliquen fonts del Consell. Igualment, es farà una enquesta sobre hàbits de reciclatge als usuaris que s’hi atansin i es resoldran dubtes sobre la recollida selectiva.

En total està previst fer uns 70 punts informatius en dues fases (març-abril i maig-juny), en què els educadors ambientals dedicaran unes 300 hores de formació i repartiran 14.000 rotlles de bosses compostables. A aquests punts també s’oferirà xocolata calenta amb vasos, culleres i tovallons compostables.

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, un 30% de la brossa que es genera als habitatges és fracció orgànica, però els municipis del Segrià on hi ha contenidors només en separen un 13%. “Incrementar-ho és de vital importància per assolir els objectius europeus de reciclatge que es demanen a les administracions, que el 2025 serà del 55% en el conjunt de les fraccions. Aquests pobles, actualment estan al 39%.