MEDI AMBIENT, SALUT
- Redacció / Arbeca , L'Albagés , Torregrossa

Tres pobles prescindiran dels vehicles motoritzats a les escoles en la Setmana Europea de la Mobilitat

A Torregrossa es tancaran els accessos a l’escola de dilluns a dijous de la setmana que ve, mestres i alumnes de l’Albagés estudiaran els recorreguts a peu més segurs per a cada alumne i a Arbeca també se sortejaran títols T-10 per al transport públi

Caminada familiar de l'any passat a Arbeca per anar cap a l'escola. (foto: Aj. Arbeca)

Del 16 al 22 de setembre se celebra a diversos municipis de Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, una campanya de la Comissió Europea per “promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l'ús de l'espai públic, millorar la qualitat de l'aire i la reducció de la contaminació”, segons resa la informació oficial i que, des de fa anys, secunden diversos municipis dels estats membres. 

En el cas de les Garrigues, de moment hi ha confirmada l’organització d’actes a una desena de pobles, com ara caminades o bicicletades. Tres d’aquests posaran el focus en la mobilitat al voltant de les escoles en els moments de portar i/o recollir la canalla als centres. Sovint, en aquestes franges horàries s’acumulen molts vehicles davant dels recintes escolars, amb el caos circulatori i els riscos que això suposa, i, des dels ajuntaments i col·legis d’aquests tres pobles es vol aprofitar l’ocasió per conscienciar sobre la possibilitat d’arribar-hi de maneres més sostenibles.

A Arbeca, l’any 2012 es va establir que cada dijous es prohibiria l’accés amb cotxe a l’escola, una mesura que s’ha mantingut en el temps i que, enguany, com en altres anys amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, es complementa amb una caminada conjunta d’alumnes i famílies el dijous 22, des de la plaça del Toll fins a l’escola. El dia abans, el consistori també ha convocat una caminada perimetral pel poble, més enfocada a la gent gran i, durant la setmana, sortejarà vuit abonaments T-10 de transport públic de l’ATM Lleida entre els qui facin alguna de les dues rutes proposades (una del poble fins a Vilars i una dins el nucli històric) i en pengin tres imatges a les xarxes socials.

A Torregrossa, del dilluns 19 al dijous 22, ambdós inclosos, es tancaran els accessos a la zona escolar per al trànsit motoritzat de 2/4 de 9 a 2/4 de 10 del matí i de 2/4 d’1 a 2/4 de 2 del migdia, amb la intenció, segons expliquen fonts municipals, de “promoure els hàbits de mobilitat sostenible, segurs i els desplaçaments a peu, en bicicleta o patinet”. Els infants podran aparcar les bicicletes o patinets a l'interior del recinte escolar i es demana als conductors de vehicles motoritzats que facin servir vies alternatives als voltants de l'escola.

Com en altres ocasions, l’Albagés també aposta per aquest model d’activitat i el dilluns 19 es demana que les famílies no vagin en cotxe a l’escola. Aquell dia, mestres i infants conjuntament aniran, caminant, des de l’escola fins a casa de cada alumne “per veure quins camins es pot seguir cadascú per anar de forma segura a l'escola”, una acció que també es treballarà a classe amb plànols i altres recursos. Igualment, aquest divendres mateix, els alumnes del col·legi ja han projectat vídeos educatius del Servei Català de Trànsit.   

Altres municipis adherits a la Setmana Europea de la Mobilitat són l’Albi, Almatret, Aspa, les Borges Blanques, Juncosa, el Soleràs i Vinaixa.