AGRICULTURA
- Redacció / Bellaguarda

Una empresa d’Albatàrrec planta pomeres a Bellaguarda, un cultiu molt poc habitual a aquesta zona

Fins ara, només hi havia una explotació familiar que havia apostat per cultivar pomeres en aquesta part de la comarca.

Els arbres ja han tret alguns primers fruits. (foto: X.B.)

L'empresa productora i comercialitzadora de fruita de pinyol i llavor d'Albatàrrec Baró i Fills ha plantat aquest estiu una finca de 30 hectàrees de Bellaguarda amb pomeres, un cultiu molt poc comú en aquesta zona de les Garrigues. Concretament, l’empresa hi ha plantat varietats Golden, Fuji i Granny Smith, amb la idea de destinar-les al mercat català a partir de la propera campanya. 

El cogerent de Baró i Fills, Xavier Baró, explica que ja havien comprat pomes a productors de Bellaguarda als anys vuitanta, però el cultiu va acabar desapareixent. Ara esperen "connotacions especials" d'aquests fruits per motiu de l'altitud dels terrenys i l'efecte de la marinada, que es podrien notar en la duresa, el color i el gust. Des de la companyia es plantegen, de fet, promoure una indicació geogràfica protegida (IGP), una denominació de qualitat que reconeix un tret distintiu derivat de l'origen.

La iniciativa se suma a l'explotació familiar Pomes de Cal Perico, que ja existeix a Bellaguarda des de fa dècades i que, fins ara, havien sigut els únics pagesos que havien mantingut la producció de pomes en aquesta zona.