FAUNA
- Redacció / Bovera

Alliberen 33 tortugues més a la finca de Trenca, a Bovera

Amb les d’avui ja són 256 les que s’han alliberat en els últims sis anys en aquest terreny que l’associació té en custòdia a la Vall Major. L’objectiu és facilitar la recuperació de l'espècie en perill d’extinció, només present als Països Catalans.

L’associació Trenca, entitat sense ànim de lucre que treballa contra l'extinció de fauna autòctona i gestiona una finca d’olivers a Bovera, ha alliberat aquest dimarts 33 tortugues mediterrànies als terrenys que té en custòdia a la Vall Major, dins el projecte de reintroducció d’aquesta espècie amenaçada que duu a terme amb el suport d’Endesa. Amb els d’avui, que provenen del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya, ja són 256 els exemplars de Testudo hermanni hermanni que s'hi han alliberat en els darrers sis anys. 

La tortuga mediterrània és un animal en perill d'extinció a la Península, de la qual es calcula que a Catalunya només n’hi ha unes 8.500 exemplars en llibertat. L’objectiu del projecte és crear un refugi per a la tortuga mediterrània per, conjuntament amb altres programes similars, augmentar les interconnexions entre les escasses poblacions salvatges que existeixen i contribuir a la seva reproducció. Actualment, només n’hi ha en estat salvatge a Catalunya, Mallorca i el País Valencià.

Segons l’associació, les xifres dels darrers censos realitzats en aquest espai de les Garrigues són molt positives, ja que apunten a una taxa de supervivència dels animals d'entre el 50% i el 60%, cosa que consideren “tot un èxit en un projecte de reintroducció d'aquestes característiques”. 

En una primera fase del projecte es va adequar una finca de Trenca per crear l'hàbitat ideal per a les tortugues i, per això es van construir dues bases impermeabilitzades amb argila de 400 i 100 m2 respectivament. També es van fer els tancaments necessaris per a protegir dels possibles depredadors -porcs senglars i guineus- a les tortugues alliberades. De fet, quan el tancat va estar enllestit, es va fer un primer alliberament el juny de 2016 de 52 exemplars i, el setembre de 2017, el segon amb 30 individus.

Aquest projecte s'emmarca dins del Pla de Conservació de la Biodiversitat d'Endesa i és un dels 29 que l’empresa duu a terme anualment.