FAUNA, SALUT
- Redacció / Arbeca

Divendres acaben les restriccions pel cas de grip aviària d'Arbeca

No s’ha declarat cap focus nou ni sospites de la malaltia a la zona restringida. Amb tot, la granja on va sorgir el cas no restablirà l’activitat normal fins a mitjans d’abril.

(foto: Anna Berga/ACN)

El departament d’Acció Climàtica ha recordat avui que el divendres dia 10 acaba el període de control i restriccions que s'han aplicat a les granges i altres establiments en un radi de 10 quilometres al voltant de la granja on fa un mes es va declarar un focus de grip aviària, unes restriccions que havien de servir per evitar la propagació de la malaltia cap a altres granges properes i, en el supòsit que aparegués un possible cas, poder actuar ràpidament.

Segons el departament, el fet de no haver-se declarat cap nou focus, ni tant sols sospites de la malaltia dins d'aquest zona restringida, “evidencia que la detecció i actuació ràpida sobre la granja afectada i les altres granges que hi estaven vinculades epidemiològicament esdevenen eines clau per al control de les emergències sanitàries que afecten la salut animal, on certes malalties també poden tenir implicacions per a la salut humana i ambiental”.

L'explotació d'indiots on es va detectar el focus podrà restablir l'activitat normal a partir de la segona quinzena d'abril. Prèviament, Acció Climàtica hi aplicarà mesures per garantir l'absència del virus, que consisteixen en introduir animals sentinella durant tres setmanes.

Pel que fa la resta d'explotacions de les zones de protecció (3 km) i vigilància (10 km), que són una vuitantena, si no hi ha canvis inesperats en la situació de la malaltia, a partir de l'11 de març s'aixequen les restriccions de mobilitat i només seran vigents les mesures de bioseguretat que s'apliquen als municipis inclosos dins les zones d'especial risc, això és, prohibició de caçar aus salvatges o de celebrar fires, mercats d'aus de corral o de criar aus de corral a l'aire lliure, entre d'altres.

Indemnització als propietaris
Tal com ja es va informar al seu moment, el Govern indemnitzarà els propietaris de les explotacions on es van sacrificar els animals, que van ser 87.000 aus (37.000 indiots i 50.000 guatlles). La proposta d'indemnització a les persones afectades que, d'acord amb els preus de mercat, el departament ha tramès al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació perquè, al seu torn, la traslladi a la Comissió Europea, és d'aproximadament 183.000 euros.