COMARCA, EQUIPAMENTS
- Redacció / Bovera , El Soleràs , Juncosa , La Granadella

Territori i quatre pobles de les Garrigues Altes signen el conveni per rehabilitar cases dins el programa d'Arrelament

Amb aquest tràmit, l'Incasòl podrà contractar les direccions d'obra i l'execució de la rehabilitació de quatre edificis de Bovera, el Soleràs, la Granadella i Juncosa. Amb les actuacions, s'habilitaran o es milloraran set habitatges. 

La consellera, Ester Capella, comentant el projecte amb altres representants institucionals (Foto: Dept. Territori)

El Departament de Territori ha signat avui amb els alcaldes de Bovera, el Soleràs, la Granadella i Juncosa el conveni que permetrà impulsar la rehabilitació d'edificis municipals per oferir nous habitatges públics. Les actuacions formen part del programa “Arrelament i equitat territorial a les Garrigues Altes” que Territori va anunciar el març del 2022, i que consisteix en arreglar edificis de titularitat municipal per habilitar-hi cases i desenvolupar documents compartits, com un POUM plurimunicipal.  

Amb la signatura del conveni, l'Incasòl podrà contractar les direccions d'obra i l'execució de la rehabilitació de quatre edificis de Bovera, el Soleràs, la Granadella i Juncosa. Les actuacions suposaran millorar o habilitar un total de set habitatges dotacionals entre els quatre pobles. Es faran dos habitatges dotacionals amb espais comuns a Bovera, sobre el forn, dos pisos al Soleràs, es millorarà l’habitatge municipal de les cases dels mestres de la Granadella, i es construiran dos pisos a la primera planta de l’antic ajuntament de Juncosa. 

Es preveu que les obres comencin duran l’any 2024. La inversió serà de 315.789 € per part de la Generalitat, aportats a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, als quals caldrà sumar 86.011 euros que hauran d’aportar els Bovera, el Soleràs i la Granadella. Dins del projecte d’Arrelament i equitat territorial a les Garrigues Altes també s’ha dut a terme un estudi de viabilitat d'una biblioteca, una ludoteca i sis allotjaments dotacionals a Bellaguarda.

Instruments d’ordenació

En el marc del programa també s'ha redactat la diagnosi urbanística dels espais oberts de les Garrigues Altes, acompanyada d'una proposta de criteris d'implantació d'usos i activitats, i una diagnosi paisatgística d’aquesta zona. Igualment, s'ha redactat l'avanç d'un Pla d'ordenació urbanística plurimunicipal, que abastarà els vuit municipis de les Garrigues Altes: Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs, els Torms i el Cogul. 

El 26 de setembre va tenir lloc al Soleràs la primera sessió informativa del procés de participació ciutadana d'aquest Pla d'ordenació. Al llarg del mes d'octubre, el procés participatiu recorrerà tots els municipis de les Garrigues Altes, amb sessions de debat al voltant de quatre eixos: la protecció i regulació dels espais oberts; l'habitatge i el model urbà; el model econòmic, i les infraestructures i el model territorial.

El procés participatiu sobre l'avanç de planejament urbanístic també compta amb un espai digital al portal participa.gencat, on es pot trobar informació sobre les sessions presencials i fer aportacions de manera telemàtica.

De la prova pilot a la implantació 

Les Garrigues Altes van ser el sistema urbà que Territori va triar per dur a terme la prova pilot d’aquest projecte. El Departament preveu intervenir en 16 àrees catalans, amb 121 municipis, que han perdut sostingudament població els darrers 20 anys. Darrerament, el programa ja s’ha ampliat als sistemes urbans de Gandesa (Terra Alta) i d'Organyà (Alt Urgell).