Reportatge

Adéu a 30 anys de The Companys i Tremendos

El grup de versions Tremendos ha iniciat aquest estiu la gira amb què celebra els 30 anys de carrera, des que van nàixer com a The Companys, amb temes propis, i a la vegada el comiat dels escenaris. 

El grup de versions Tremendos ha iniciat aquest estiu la gira amb què celebra els 30 anys de carrera, des que van nàixer com a The Companys, amb temes propis, i a la vegada el comiat dels escenaris. 

Xavier Franch

Comparteix

El grup de versions Tremendos va actuar el dissabte 12 d'agost a la festa major de Maials, i el dilluns 14 a la de Llardecans. El cantant, David Masot, es va acomiadar del públic amb un "fins aviat, o fins sempre". Enguany celebren els 30 anys sobre els escenaris, primer com a The Companys, i després com a Tremendos, alhora que també el comiat.

Del boca-orella a Picap
La banda va nàixer la nit de Nadal del 1993 a Cal Caminer de Maials, casa de Raül Vallès, un dels primers integrants. Els impulsors compartien amistat i referents com Buddy Holly, Carl Perkins o Elvis Presley, a més de ganes tocar les seves cançons. Les actuacions van arribar poc després. A l'abril del 1994 els van entrevistar a Ràdio Pardinyes i hi van defensar alguns temes. Al maig, van fer un concert a la Granadella, i al juliol van cantar al pub La Pallera de Llardecans. 

A poc a poc, el grup prenia forma, i cadascú trobava el seu lloc. Eren David Masot i Raül Vallès, de Maials, Robert Masip i Benjamí Quiroga, d'Almatret, David Rovira, d'Arbeca, i Jordi Moragues, de Lleida. Lluïen esperit garriguenc en un moment en què no hi havia gaires bandes més que tiressin endavant a la comarca. Recorden els Sinestesia de la Granadella (precedents de l'Orquestra l'Anònima), i els Quina Barra, de Juncosa. Masip i Quiroga venien de formar part del grup The Malajes. Anys després, van entrar a la formació nous músics de la zona, com el granadellenc Jordi Miralles. 

Les versions rockeres van donar pas als temes propis, com Soc pagès, un dels primers que van compondre. Del boca-orella i de la distribució de cassets van passar als concerts. Un dels que tenen més presents va ser pels Quintos de Juneda l'any 1995. Van compartir escenari amb la Polla Records i The PK2. Benjamí Quiroga expressa que "va ser brutal. Hi havia 5.000 o 6.000 persones. Nosaltres veníem de tocar per als amics".

Aquell mateix any van gravar la maqueta Has vist, Rosa, la bassa? amb què van guanyar el concurs Pop-Rock Baix Segre. Més endavant, van llençar la demo The collita pròpia que els va obrir encara més portes. El 2001 van fitxar per la discogràfica Picap. Segons expliquen, el director, Joan-Carles Doval, va rebre el disc quan marxava de l'oficina per les vacances de Nadal. Se'l va endur a casa i va descobrir-los. 

'Lo Cartanyà', nou altaveu
Picap va potenciar la seva presència. Un altre impuls va ser la sèrie de TV3 Lo Cartanyà. El creador, guionista i actor Xavier Bertran els va escollir com a banda sonora. El treball previ i la projecció dels 2000 els va permetre actuar arreu dels Països Catalans, de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada al Senglar Rock, la Mercè o el Camp Nou, celebrant la lliga 2004/2005 del Barça. Hi havia anys que feien més de 50 concerts. Van telonejar Els Pets, Sopa de Cabra, Obrint Pas o Celtas Cortos, i van cantar amb Sangraït.  

Les versions passen per davant
The Companys va publicar tres discs: Apuja't la bragueta (2002), Ni polític ni correcte (2004) i Les músiques de Lo Cartanyà. Amb dos collons (2005). El 2003, van crear Tremendos, per a fer concerts de versions, tot i que no va ser fins al 2010 que un projecte va donar el relleu a l'altre. Entre tant, Enderrock va distingir The Companys com a millor grup revelació del 2004. El 2011, va ser l'Associació de Representants, Promotors i Mànagers la que els premiava com a grup de versions revelació als premis ARC.

El concert 1.000, l'any 2017, el van anar fer als Estats Units. Per a Robert Masip, va ser "una culminació", ja que van tocar allí d'on provenien els seus referents. Amb més d'un miler de xous, entre les etapes The Companys i Tremendos, aquest 2023 s'acomiada el grup més longeu i que ha tingut més projecció pública de l'àmbit garriguenc. Parafrasejant el seu hit: "Jo flipo amb les coses que han fet!".