Reportatge

A qui està dedicada la històrica escola dels Torms?

Nascut a Barbens, Joan Benet i Petit va exercir en aquest municipi garriguenc entre el 1914 i el 1918. L'any que va marxar s'inaugurava la primera escola de la Mancomunitat.

Nascut a Barbens, Joan Benet i Petit va exercir en aquest municipi garriguenc entre el 1914 i el 1918. L'any que va marxar s'inaugurava la primera escola de la Mancomunitat.

Redacció

Comparteix

Ramon Serentill .- El mestre Joan Benet i Petit va néixer a Barbens (Pla d'Urgell) el 20 de gener de 1890. Va estudiar Magisteri a l'Escola Normal de Barcelona -en els dos graus, Elemental i Superior, que llavors tenia. Després de treballar una temporada amb els Escolapis de Barcelona, va fer estades breus a Juneda, Vinaixa i Bellpuig com a mestre interí. Guanyades les oposicions, l'any 1914 va començar a exercir com a mestre titular als Torms fins l'agost de 1918. Als Torms va ser on també es va casar amb Teresa Rius Llevadot, amb qui va tenir tres filles: Teresa, Ramona i Montserrat, totes tres futures mestres d'escola.

Després dels Torms, va exercir a Golmés (1918-1921), Castellserà (1921-1927), Celrà (1927-1931). El 1931 va ser cridat pel Patronat Escolar de Barcelona i va fer de mestre als grups escolars Aribau, Casp i Cervantes. El gener del 1960 es va jubilar a l'escola de la plaça del Regomir de la capital catalana.

Amunt i avall
Benet va recórrer el país, extractava dades històriques de documents i observava el tipisme humà de la gent i el folklore, i tot ho ordenava convenientment. D'aquí en va sorgir la sèrie "El trobador de la Mare de Déu". L'escola on ensenyava era activa, viva, i els seus alumnes s'hi trobaven bé. Sovint anava amb ells al camp i els feia reconèixer les plantes, els conreus, els arbres i els animals. Els ensenyava les cançons populars, a estimar les tradicions i el camí de la fe.

En el món estricte de la tècnica pedagògica, són notables les seves realitzacions en l'ensenyament del llenguatge i en el cultiu de la fantasia i la seva expressió escrita i gràfica. Va pronunciar conferències al Centre Comarcal Lleidatà de Barcelona sobre temes d'història, llenguatge, matemàtiques, geografia, etc. Entre les seves publicacions hi ha una conferència magistral pronunciada i publicada a Lleida l'any 1922 sobre l'ensenyament de l'Agricultura.

Sempre va guardar al cor un emocionat record dels anys viscuts als Torms i dels dies de la posada en marxa de la seva escola modèlica. La seva, va ser una vida exemplar, lliurada a la família, a la tasca ben feta i a Catalunya. Va morir a Barcelona el 16 de gener de 1968.

Història a través de les ermites

A més a més de la seva tasca pedagògica, Joan Benet i Petit va proposar-se una obra monumental, "El Trobador de la Mare de Déu", que recollia la història i les llegendes dels llocs on hi havia ermites dedicades al culte marià i que representen una aportació geogràfica, històrica, cultural, artística i lingüística que fins i tot s'ha comparat amb el Costumari de Joan Amades. Eren 12 llibres, que va començar a escriure a partir dels anys 60 i dels quals en va publicar vuit en vida, reeditats en dos volums el 2007 i 2008 pel seu nét Joan Pons i Benet. Finalment, el 2012 veia la llum el tercer volum, a càrrec de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, que permetia completar definitivament l'obra.
Entre els goigs de Joan Benet n'hi ha de dedicats a les Garrigues, com ara els de les ermites del Soleràs, la Pobla de Cérvoles o Castelldans. A banda d'aquesta obra, Benet va escriure també diversos poemes.

Una escola com a premi

L'escola Joan Benet i Petit es va inaugurar el 6 de maig del 1918 i era la primera que construïa la Mancomunitat de Catalunya, l'organisme creat quatre anys abans per la unió de les diputacions catalanes i que va suposar un notable impuls en múltiples camps de la vida quotidiana del país. Aquella primera escola, una de les quatre previstes per la Mancomunitat, es va fer als Torms com a premi d'un concurs de redacció en català que van guanyar els alumnes del mestre Joan Benet, mestre titular al municipi des del 1914, quan hi va arribar amb 25 anys. Es diu que també va ser un reconeixement a la tasca pedagògica de Benet. A l'acte inaugural hi van assistir Eugeni d'Ors, Alexandre Galí, Alfred Perenya, Adolf Florensa i Valeri Serra i Boldú, entre altres.

L'any 1985 es va inaugurar la restauració de l'escola, que portava prop de 70 anys en actiu, i l'any 2006 se'n va inaugurar la redistribució i la modernització interior. Integrada a la ZER Garrigues Altes, el curs 2011-2012 ja intuïa el seu final perquè els alumnes anaven acabant la Primària i al poble no hi havia menors de 7 anys. Finalment, el curs 2013-2014, a les portes del centenari de la Mancomunitat, va posar fi a la seva història escolar.