Reportatge

Radiografia de la cobertura mòbil a les Garrigues: Llums i (moltes) ombres d’un servei imprescindible

Demografia, orografia i rendibilitat. Les diferències de cobertura mòbil entre zones de la comarca és ben palesa: mentre que al nord-est de la comarca, on es concentra la major densitat de població, l'oferta de les operadores és coral i ja s'ha normalitzat el servei de dades 4G, en altres indrets, com les Garrigues Altes, s'hi observa un monopoli 'de facto' d'una sola operadora, que no ofereix servei 4G. La poca rendibilitat empresarial i una orografia accidentada s'apunten com els motius principals pels quals les operadores mantenen la majoria de la comarca en un subdesenvolupament tecnològic respecte de la resta del país.

Quant temps fa que no mireu la pantalla del vostre telèfon mòbil? Recordeu si teníeu cobertura? Hi constava un servei efectiu de dades 4G? Les respostes a aquestes preguntes canvien diametralment segons la zona de les Garrigues on es formulin i, sobretot, depenent de l'operadora mòbil que tenim contractada confiats que ens subministri un servei de cobertura i dades mòbils prou acceptable. Els paràmetres recollits en aquest reportatge conviden a pensar que, en un àmbit general, la comarca de les Garrigues, també a les Històriques, encara existeixen greus mancances pel que fa al servei de cobertura i dades de telefonia mòbil. Vagi per davant que el 100% dels nuclis urbans tenen assegurat el servei (encara que sigui per mitjà d'una sola companyia) però en una societat cada cop més dependent de la tecnologia mòbil, les condicions que ofereix la comarca respecte a la resta del país suposen un llast evident. D'una banda, en la vessant tecnològica, encara queden tretze pobles, Sunyer, Alcanó, Alfés, Aspa, el Soleràs, els Torms, Juncosa, Bellaguarda, la Pobla, el Vilosell, Tarrés, els Omellons i l'Espluga Calba, que no disposen d'un servei de dades mòbils 4G real, una tecnologia normalitzada a la major part del país i que suposa un increment de la velocitat en el trànsit de xarxa, que, a la fi, facilita una funcionalitat per a l'usuari molt més elevada. D'altra banda, en la vessant més social, hi ha molts garriguencs que només tenen una opció a l'hora d'escollir quina operadora s'ajusta més als seus propis interessos, entre els quals, i per descomptat, els econòmics. Així, hi ha zones de la comarca on, de facto, existeix el monopoli d'una sola companyia, de manera que hi ha usuaris garriguencs que pateixen un greuge comparatiu respecte als seus conciutadans.El control de les antenes

El fet de que hi hagi o no cobertura al nostre municipi depèn de si l'operadora hi té instal·lada una antena, o un repetidor. Encara que al mercat de la telefonia mòbil existeixen un gran nombre d'empreses nascudes els darrers deu anys, anomenades OMV (operadores mòbils virtuals), com Symio, Tuenti, Pepephone, MásMóvil, etc., a la fi, només hi ha quatre operadores que tinguin una xarxa pròpia d'infraestructures: Movistar, Orange, Vodafone i Yoigo. Les OMV depenen d'aquestes quatre per tal de poder llogar la seua xarxa, de manera que, per tal de saber si aquestes operadores virtuals tenen servei a la nostra comarca, haurem de preguntar a quina operadora li lloga les antenes. D'altra banda, es dona el cas que Yoigo té una xarxa pròpia que arriba a un 85% del territori de l'estat espanyol, però dins del 15% restant s'hi troben els pobles de les Garrigues i les Històriques. Això suposa que passi a ser com una OMV i hagi de llogar la xarxa, preferentment a Movistar, per poder oferir el servei.  Així doncs, són Movistar, Vodafone i Orange els únics amb infraestructures pròpies a la comarca. Val a dir que les dades de cobertura que ofereixen aquestes operadores a la seua pàgina web no coincideixen al 100% amb les dades reals proporcionades pels ajuntaments.

Movistar, la reina

És Movistar, sens dubte, l'operadora que té més presència al nostre territori. Segons les dades proporcionades pels diferents ajuntaments, l'antiga Telefònica ofereix un servei correcte a 26 pobles, el 93% d'habitants de la demarcació, i deixa orfes de la seua xarxa o bé ofereix un servei deficient a fins a set municipis: Alcanó, l'Albagés, Alfés, Bovera, Fulleda, els Omellons i Tarrés. A setze dels municipis amb xarxa, l'Albi, Almatret, Arbeca, les Borges, Castelldans, Cervià, la Floresta, la Granadella, Granyena, Juneda, Llardecans, Maials, Puiggròs, Sarroca, Torrebesses i Vinaixa, també s'hi inclou el servei de dades 4G. És a dir, més del 75% de la població del territori pot contractar un servei òptim de telefonia mòbil mitjançant Movistar. També és l'única operadora present a la zona de les Garrigues Altes, on exerceix un monopoli de facto sobre la xarxa mòbil 4G a Cervià i la dels municipis dels Torms, Juncosa, la Pobla i el Vilosell, on ofereix un servei 3G. És el mateix cas que succeeix als pobles d'Aspa i Alcanó, de les Històriques.

Vodafone i Orange, a l'encalç

Les altres dues operadores amb infraestructures pròpies al territori s'han anat obrint forat a poc a poc en els darrers anys, prioritzant la seua implantació a aquelles zones del territori amb densitats demogràfiques més elevades. Això sí, també han sabut aprofitar les ombres (zones on no hi ha xarxa) que deixava Movistar per oferir-hi un servei en exclusiva. A dia d'avui, segons les dades proporcionades pels ajuntaments, Vodafone s'ha desenvolupat plenament a la part nord-est de les Garrigues, on ofereix un servei 4G, i té una presència mitjana a la zona de les Històriques, on disposa de servei 3G. La part central de la comarca no ha estat una prioritat per a l'operadora. S'ha de destacar que Vodafone manté el monopoli de la xarxa 4G a l'Albagés i servei de dades 3G en pobles com Alfés, Tarrés i els Omellons. Pel que fa a Orange, s'observa un creixement semblant a Vodafone, i se centra a oferir un servei 4G als pobles del nord-est de la comarca i 3G a la majoria de municipis de les Històriques, però també ha aconseguit penetrar al centre de la comarca, on disposa de servei 4G a Granyena i  3G al Soleràs i el Cogul. També és l'única operadora que té una xarxa mòbil a Bovera. Sumant ambdós operadores donen servei a gairebé el 91% de la comarca, molt a prop del rival més fort, Movistar.Els forats negres

Isidre Pinyol és tècnic al Consell Comarcal de les Garrigues i confirma que hi ha hagut contactes entre el Consell i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat per tal de promoure una millor cobertura mòbil al territori: "És un tema que ens preocupa a tots; de fet, voldríem que tots els municipis tinguessin un servei de dades 4G però des de la Generalitat ens diuen que això només depèn de les operadores". I continua Pinyol: "Som conscients que per a les grans empreses no hi ha un marge gaire gran de beneficis, som en una comarca amb demografia baixa i orografia accidentada; nosaltres no tenim capacitat legislativa ni coercitiva, la voluntat ha de sortir d'ells". Pinyol, però, no es resigna: "Per l'any 2020 confio que ja estigui instal·lada tota la xarxa de fibra òptica, tal com ha promès la Diputació, llavors serà un bon moment per reclamar a les operadores que s'impliquin més en la gestió de la cobertura mòbil".