Reportatge

Sucre amb valor social

La tardor del 2021, l'associació Talma va iniciar una línia de producció de sobres de sucre per a bars, restaurants i empreses cafeteres, amb l'objectiu d'afegir qualitat als llocs de feina de l'entitat.

La tardor del 2021, l'associació Talma va iniciar una línia de producció de sobres de sucre per a bars, restaurants i empreses cafeteres. A diferència dels treballs per a tercers, comercialitzar un producte propi genera un afegit de qualitat als llocs de feina de les persones del Centre Especial de Treball de l'entitat. 

Redacció

Comparteix

Si sou dels que us poseu sucre al cafè, és probable que als bars us el serveixin amb un sobret on diu Talma o, si el sobret és personalitzat de l'establiment, hi hagi alguna referència de col·laboració amb Talma. Això vol dir que aquell sobret ha estat preparat al Centre Especial de Treball que l'associació té a Juneda. És l'última línia de producció que ha estrenat l'entitat, fruit de l'adquisició el 2021 de l'empresa Antonio Balcells SL, de les Borges, que plegava per jubilació. 

La nova línia, anomenada Talma Dolç, a més del sucre inclou el manipulat de gominoles o col·laboracions amb productors de mel, i s'afegeix als serveis de jardineria (Talma Verd), de packing i de La Lleteria. Emplea mitja dotzena de persones amb  discapacitat, que s'encarreguen de tot el procés des que els sacs segellats de 1.400 kg de sucre entren per la porta del taller fins que surten en capses plenes de sobrets individuals, convenientment impresos a gust del client o amb la marca genèrica de Talma. D'allí es distribueixen a bars, restaurants i empreses cafeteres de Lleida, Tarragona, Girona, Barcelona, però també cap a la Vall d'Aran o Osca.  En alguns establiments pròxims també es pot trobar en paquets de quilo per al client general, en les versions blanc, morè i ecològic (certificat pel CCPAE), però aquest tipus de venda, en un mercat dominat per grans firmes que rebenten preus, no és ara per ara el cavall de batalla de l'entitat. 


(foto: Xavi Minguella)

El de Talma sí que pot presumir de ser l'únic obrador social de Catalunya i de tota la Península que fa sobrets de sucre. De moment, en un any ha mogut entre 60 i 70 tones de sucre (un producte que, de cara al consumidor final, tendeix a ensobrar-se en dosis cada vegada més petites). Aquest any, el cost de la matèria primera s'ha disparat. L'últim sac que va comprar Talma ja valia més del doble que el primer. 

Llocs de feina de més qualitat
Els Centres Especials de Treball estan pensats per generar llocs de feina remunerada a persones amb discapacitat i garantir-ne la integració laboral. Com en qualsevol altra empresa, l'objectiu és productiu i és d'on surt bona part del finançament propi de l'entitat, però la funció és social. Fins fa un temps, la feina dels operaris del Centre Especial de Treball de Talma era bàsicament repetitiva, molt centrada a muntar o empaquetar diferents tipus de peces o productes. Aquest vessant continua existint (paquets de tacs i cargols de ferreteria, kits de neteja per a càmpings i hostaleria, etc.) però, des de la Covid, i amb l'arribada de Carles Cabús com a responsable de l'àrea empresarial de Talma, es vol donar un plus de professionalitat i qualitat als llocs de treball de l'entitat.

En aquest sentit, controlar la maquinària, imprimir les il·lustracions dels sobres, contactar amb clients, agafar comandes o dissenyar rutes de distribució del transport ja és quelcom més que una simple cadena de muntatge. A més, es fa amb producte propi, cosa que, segons explica Cabús, "t'obliga a sortir més al mercat, a vendre't, a ser més presencial i, a diferència del producte que treballes per a tercers, dona visibilitat a la marca". Mentre els làctics de La Lleteria, al ser producte fresc, tenen un circuit de distribució de proximitat, el sucre permet arribar més lluny; de fet, el marc territorial amb què es presenta Talma en aquest àmbit és peninsular.

Un dels objectius quan es va adquirir el negoci era prescindir de comandes molt petites, que no surten a compte, però Talma també manté un principi transversal en totes les seves àrees de treball, i és el compromís amb les Garrigues. Per això, igual que, si convé, des dels serveis de jardineria es va a esporgar a l'altra punta de la comarca, encara que empresarialment no sigui rendible, tampoc farà un lleig a una comanda petita d'un establiment local. "És un deure moral", diu Cabús.