Reportatge

De granja a estudi musical

El veí dels Torms Joan Balcells, de 21 anys, ha tornat aquest estiu al poble amb l'objectiu de muntar-hi un estudi i dedicar-se a gravar i produir música. Durant un mes i mig ha adaptat un espai dins d'una antiga granja tancada feia 20 anys.

Xavier Franch

Comparteix

Per als garriguencs que viuen fora, l'estiu acostuma a ser un moment per tornar al poble. És època de reconnectar amb les arrels, amb la família i amb la colla, de vagarejar a les piscines i de sortir a prendre la fresca. Per Joan Balcells Guiu, dels Torms, tornar a casa aquest estiu volia dir encarar un dels reptes de la seua vida. Amb 21 anys, va deixar Girona, on havia estudiat Producció Musical i treballava, per instal·lar-se de nou a les Garrigues. Portava entre mans muntar un estudi als Torms i dedicar-se a gravar i a produir.

Posar fil a l'agulla
Mesos abans d'emprendre l'aventura, Balcells havia estat buscant locals a Girona. L'encariment dels preus a la ciutat, però, el va desanimar. Va fer córrer la veu als Torms i va trobar una granja de pollastres que feia més de vint anys que estava tancada. Va creure que seria el lloc idoni per al projecte. "Suposo que sempre m'ha agradat complicar-me la vida", diu, i expressa que es va prendre com un repte convertir en un espai creatiu "una cosa que no hi lliga absolutament gens". 
Al llarg d'un mes i mig, va transformar un dels espais de la granja en l'estudi. Va netejar a fons el lloc, va posar-hi portes i finestres, va fer-hi la instal·lació elèctrica i va fer a mà els panells acústics i els va col·locar a les parets i el sostre. Amb la fusta dels palets de la Cooperativa local també es va confeccionar una taula per a l'ordinador i els aparells d'enregistrament. A poc a poc, i amb la col·laboració de família i veïns, que li deixaven eines i materials, la cambra va prendre forma. 
El contrast amb l'exterior xoca. El so atenuat pels panells sorprèn a qui no hi està avesat. "Si ve un enginyer de so es posarà les mans al cap", pensa Balcells, "perquè no hi ha cap paret que sigui recta. Però picarà de mans, escoltarà la resposta de la sala i veurà que lliga". El jove defensa haver muntat un equipament que s'allunya del format clàssic d'estudi i que espera que serveixi per compondre, per gravar i per fer-hi estades. L'objectiu final és habilitar un estudi residència perquè els grups s'hi puguin instal·lar uns dies i puguin beneficiar-se alhora de la tranquil·litat del poble i de l'entorn garriguenc.

Balcells, a la taula de producció que s’ha construït amb fustes de palets de la cooperativa local (Foto: X.F.)
 

Primers projectes
L'estudi La Granja, com l'ha anomenat, ha començat a rebre les primeres visites musicals durant l'agost. El primer que hi va posar els peus va ser el cosí, company i veí dels Torms Mateo Guiu, que amb el nom artístic Mixó Petitet va gravar l'EP Muntanya amunt. Com explica Balcells, van començar quan la sala no tenia finestres i van acabar amb l'estudi enllestit. 
A més de les gravacions d'aquest estiu, confia que més músics i bandes se sentiran atrets per La Granja. Apunta que "a Lleida es fa moltíssima música. El que passa és que els estudis de gravació són a Barcelona". A les Garrigues fins ara només hi havia el petit home studio Masterlands, a les Borges. També expressa que l'ha sorprès "la resposta, tant de músics com de gent que no ho és, però que han començat a veure fotos". Tot i això, també reconeix que no aspira a dedicar-se únicament a la música, i que ha començat a estudiar per fer-se bomber, una altra de les seves passions. 
El projecte professional, i personal, de Balcells tot just ha pres forma i comença a caminar. És empès pel desig de promocionar els Torms i la música lleidatana i catalana, però també pel convenciment que, com a jove, ha de combatre el pessimisme imperant: "Si la gent diu que el poble està mort, jo tinc 21 anys i la meva feina és mirar de canviar-ho".