AGRICULTURA
- Redacció / Castelldans

La pagesia mobilitzada del 6F es comença a estructurar comarcalment

Ahir al vespre es va celebrar una assemblea informativa a Castelldans, la primera en clau garriguenca, per fer balanç de la mobilització de la setmana passada i valorar els següents passos.

Assemblea d'ahir al vespre a Castelldans.

Uns 130 pagesos de diversos municipis garriguencs van omplir ahir al vespre la sala d’actes de la Llar de Productor de Castelldans per participar a l’assemblea informativa convocada per la Plataforma 6F. A les Garrigues era la primera que es feia en clau comarcal, i és que ara la intenció del col·lectiu és començar a estructurar-se també per pobles i comarques, a més de l’àmbit regional o provincial que hi havia fins ara. Una de les primeres decisions és el canvi de nom, per passar a dir-se Plataforma Pagesa, desmarcar-se de les dinàmiques espanyoles i constituir-se legalment.

A l’assemblea de Castelldans es va fer balanç de la mobilització del passat 6 de febrer, en què es va tallar l’autovia A-2 a Fondarella (Pla d’Urgell) i es va fer una tractorada fins a Barcelona, on alguns representants de la plataforma, així com representants dels sindicats i la Federació de Cooperatives Agràries, van assistir a la reunió amb el president de la Generalitat i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. A l’assemblea d’ahir, però, es va fer autocrítica de com es va gestionar el final d’aquella mobilització i es va pal·lesar també un clar distanciament de bona part dels assistents amb els sindicats, a qui s’acusa de voler desmobilitzar el sector. Entre els assistents a l’assemblea hi havia, a més de l’alcalde de Castelldans com a amfitrió, també els de les Borges Blanques i Cervià, així com el vicepresident primer del Consell Comarcal i el president de la DOP Les Garrigues.

Ara, a més de bastir l’organigrama intern, la intenció és continuar fent pressió pels tres punts que es consideren prioritaris (revisió del Pla de Sequera, reducció de la burocràcia i pagament d’ajuts) de cara a possibles noves reunions amb l’Administració. En aquest sentit, aquest mateix dilluns s’han convocat talls de carretera i/o marxes lentes a diversos punts de Ponent, entre els quals la rotonda de Margalef de l’N-240, on uns 25 tractors en bloquegen el pas. Un altre focus de la protesta és a l’autovia A-2, a l’alçada de Soses, on la calçada està tallada en ambdós sentits. Poc després de les 9 del matí, una marxa lenta des d'Alcarràs ha tallat la via just on s'ubica l'enllaç amb l'AP-2. En aquest punt, els manifestants han intentat accedir a l'AP-2 però un dispositiu dels Mossos d'Esquadra els ho ha impedit, segons informa l’ACN. El Servei Català de Trànsit comunica que finalment sí que s’ha tallat l’autopista en aquest punt.

D’altra banda, tal com es va anunciar fa dies, demà dimarts hi ha noves protestes, en aquest cas convocades per Unió de Pagesos, que se centraran a les entrades del port de Tarragona i de Mercabarna.